CAŁA PRAWDA o sklepach ŻABKA

Żabka to spora firma. Od momentu powstania – Franczyza rozrosła się niesamowicie.

2,5 miliona klientów. 5700 franczyzobiorców i ponad 7 tysięcy sklepów w całej Polsce. To statystyki sieci Żabka, które zapewniają jej 1 miejsce w Europie Środkowo-Wschodniej.

Taki wynik udało się osiągnąć w 21 lat, a markę rozpoznaje już 97% klientów.
Mimo to istnieje coraz większa grupa osób, która “przygodę” z Żabką wspomina ze łzami w oczach. Takie osoby zamykając sklep znalazły się w długach.

Postanowiłem sprawdzić, dlaczego dochodzi do takich przypadków. Spotkałem się i rozmawiałem telefonicznie z osobami współpracującymi z Żabką. Zależało mi na tym, aby przekazać Wam jak najbardziej rzetelną i obiektywną wiedzę w temacie.

Udało mi się dotrzeć zarówno do tych zadowolonych, jak i tych niezadowolonych (często zadłużonych) Żabkowiczów. Jak to często w życiu bywa – każdy z nich ma rację.

Jedni zakładają kolejne punkty, a drudzy narzekają na niegodziwe warunki, brak serca i “wykorzystanie”. Jak to z opinią – każdy ma inną. Starałem się zrozumieć każdą ze stron i zebrałem wszystkie argumenty i dane, które pomogą Wam zdecydować czy sklep marki Żabka jest właściwym modelem biznesu dla Was.

Opinia niezadowolonych franczyzobiorców Żabki była często związana z:

1. Wysoka dynamika wzrostu, która jest zarówno plusem jak i minusem.

Plusem jest to, że sklep, który stoi na każdym rogu musi być szeroko rozpoznawalny co ułatwia dotarcie do klienta. Minusem jest to, że Żabka zwykle nie rozważa interesu właścicieli w trakcie monopolizacji rynku.

Dochodzi więc do wewnętrznej kanibalizacji obrotów, która ma bezpośredni wpływ na ograniczenie dochodów poszczególnych właścicieli. Franczyza nie ma już żadnych ograniczeń lokalizacyjnych, a intensywna ekspansja dzieli te same (lub niewiele większe) pieniądze na wiele sklepów.

Następnie trzeba zdać sobie sprawę z tego, że:

2. Nie każdy rodzi się przedsiębiorcą.

Problem jaki generuje tak szybka ekspansja to również rekrutacja. W wielu rozmowach potwierdziło się jedno – Żabka pozwala otwierać sklepy w zasadzie KAŻDEMU.

Tyle, że nie każdy nadaje się na przedsiębiorcę. Dobrze wiemy, że tak nie jest. Często więc w rolę właściciela sklepu wciela się osoba, która nie zdaje sobie sprawy z ogromu odpowiedzialności.

Od momentu podpisania umowy jesteśmy odpowiedzialni za:
całość towaru na sklepie,
za kolejne zamówienia towaru,
za kradzieże,
za likwidacje towaru czy jego przeterminowanie,
oraz za działania pracowników

Każda złotówka w towarze, którego nie dopilnowaliśmy OBCIĄŻA NASZE KONTO.
Dlaczego o tym mówię?

Ponieważ to właśnie braki w towarze stanowią najczęstsza przyczynę upadku sklepu.

Warto też zdać sobie sprawę z tego, że:

3. ŻABKA to bardziej SAMOZATRUDNIENIE NIŻ BIZNES.

Ajenci, którzy wyciągają z tego biznesu sensowne pieniądze mam na myśli kwoty rzędu 5 do 15 tysięcy złotych – to często osoby spędzające w sklepie większość swojego życia.

Powodem jest oszczędność na pracownikach i chęć dopilnowania interesu osobiście.

Pamiętajmy, że Właściciel Żabki wychodząc zostawia go w rękach osoby, która zarabia zwykle pomiędzy 13,5, a 17 złotych netto na godzinę. Przypomnijmy, że zatowarowanie warte jest kilkadziesiąt tysięcy złotych, a Żabka upomni się o każdą flaszkę, która pójdzie pod ladą.

5. Ile jesteśmy w stanie zarobić w strukturze tej firmy?

Dobrze zarządzana Żabka powinna generować między 5, a 10 tysięcy dochodu. To nie znaczy, że nie ma takich, które zarabiają 2 tysiące, albo dołożą do interesu czy też takich które zarobią 20 tysięcy i założą kilka kolejnych.

Czy to dużo przy tej skali odpowiedzialności? Zależy kto ocenia i jak wykorzysta te możliwości.

Zarobki zależą głównie od obrotu i umiejętności biznesowych ajenta. A jak wygląda ewentualne pożegnanie?

Pożegnanie z Żabką może generować poważne implikacje podatkowe, a końcowa inwentaryzacja może nas zaskoczyć skalą braków. Sklep zwykle trafia do nowego franczyzobiorcy, który przejmuje go wraz z towarem.

Reszty dowiecie się w odcinku!

1 thought on “CAŁA PRAWDA o sklepach ŻABKA”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *